Vår arbetsmodell
Behandlingens omfattning
I tid kommer den att vara mellan 12–18 månader inklusive utsluss till eget boende.
Vårt största fokus i behandlingen är fas 4 med utsluss till självständighet. Genom vår yrkesmässiga erfarenhet har vi sett att det är i utslussningsfasen/efter avslutad insats som ungdomar tenderar till största del att återfalla i gamla i beteenden. Därför har vi valt att lägga stort fokus på behandlingen som sker under utslusstiden.
Assissa i Norr gör vid placering en kartläggning samt psykologiska tester så att behandlingen kan anpassas efter ungdomens behov på bästa möjliga vis. Tillsammans med Ungdomen arbetar vi utifrån en individuell genomförandeplan med mål och delmål som bildar olika trappsteg på resan till förändring.
En skräddarsydd lösning kan innehålla:
- Utredning
- Kartläggning
- ADDIS (mätinstrument)
- Schematerapi (djup terapi)
- MI (motiverade samtal) ambivalensutforskning
- Realiserad teckenekonomi
- Beteendeanalys
- MRT (Moral Reconation Therapy)
- ACT (acceptans commitment terapi)
- KBT, Kognitiv beteendeterapi
- TF (fokuserad traumaterapi)
- Familjebehandling
- Parbehandlning
- Psykologbedömning vid behov
- Psykologsamtal vid behov
- Kampsport i liten grupp
- Fritidsaktiviteter
- Praktik / Skola / Jobb
- Egen lägenhet
METODER
Vår primära behandlingsmetod är kognitivt beteendeterapi som kombineras med motiverande samtal samt MRT (Moral Reconation Therapy). Utöver KBT-behandlingen har vi ett stort fokus på att känna meningsfullhet som är en viktig del i vår behandling av unga med normbrytande beteende. Vi arbetar aktivt med att hitta lustbetonade aktiviteter som leder till en känsla av sammanhang. Samt med att förstärka de redan befintliga resurser varje enskild individ besitter. I närområdet finns ett stort utbud av skolor och praktikplatser med möjligheter till arbete.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) hjälper individen att genomföra specifika förändringar eller att nå särskilda mål. KBT ger verktyg till ett nytt sätt att tänka, känna, agera och att hantera sina problem i vardagliga situationer. Det är dina åsikter och upplevelser kring din situation som är det centrala i kognitiv beteendeterapi. Det gäller både i trygga situationer och i riskfyllda situationer där förhastade beslut som kan föregå till exempel alkohol, tablettmissbruk eller spelande.
Minnesotamodellens tolv steg är en tolvstegsbaserad behandling enligt Minnesota modellen bygger på AA:s tolvstegsprogram. Syftet är att ge individen kunskap och insikt om beroendets negativa konsekvenser och en introduktion till AA eller liknande gemenskap. Det första steget är ett erkännande om att man förlorat kontrollen över de man missbrukar och på så vis också sitt liv. De resterande stegen handlar om att vara öppen och ärlig i alla situationer i livet och leva ett bra liv utan sin drog.
TF-KBT Trauma fokuserad kognitiv beteendeterapi) är en evidensbaserad behandlingsmodell som riktar sig till barn, tonåringar och deras föräldrar för att hjälpa dem hantera efterdyningarna av traumatiserande händelser. Behandlingen syftar till att minska symtomen av PTSD, depression, ångest och andra relaterade svårigheter men har också som ambition att förbättra familjeklimatet och relationen mellan det drabbade barnet och dess föräldrar.
Moral Reconation Therapy (MRT) är en evidensbaserad kognitiv beteendeterapeutisk behandling som fokuserar på att förbättra en persons moraliska förmåga genom att förändra deras tankemönster och beteende. Detta görs genom en strukturerad programplan med olika steg, där varje steg bygger på att gradvis förändra en individens moraliska grundsyn.
Realiserad teckenekonomi är ett kognitivt motivationssystem som använder motivationspengar som tecken och förstärkare för önskvärda prestationer. ”Realisera” betyder att förvandla ett värde till pengar. Syftet med realiserad teckenekonomi är motivera den ungdomen att sköta sin praktiplats eller sysselsättning. Teckenekonomin är ett prestationsbaserat system och är konstruerat så att den placerade utan att vara anställd upplever sig få” lön” eller ersättning för sin prestation. Det är juridiskt sätt inte den placerades egendom, utan innebär att den placerade tillsammans med sitt behandlingsteam disponerar verksamhetens pengar som ett pedagogiskt verktyg för att utveckla den placerades förmåga att vara självförsörjande. Teckenekonomin ska inte täcka de grundläggande omkostnader. Allt som den placerade betalar via sin teckenekonomi är den placerades och tas med vid flytt. Tanken är att den placerade ska få kunskaper och förståelse kring kostnader vid eget boende. Syftet med realiserad teckenekonomi är att ur ett kognitivt perspektiv utveckla ungdomens tankar om arbete, pengar och skötsamhet. Målet är att skapa en problemfri ekonomi och en förståelse om hur samhället fungerar. Verksamhetens teckenekonomi består av två grenar, motivaitonspeng och gymnasiepeng.
Skola /praktik /Jobb/ Körkort
Vi har ett nära samarbeta med arbetsmarknads förvaltningen med syfte att hjälpa ungdomar och unga vuxna att bryta sin isolering och bana väg till arbetslivsinriktade insatser och därmed närma sig arbete, studier och egen försörjning.
Med tydliga mål och en tydlig ledning kan insatsen öppna upp en alternativ ingång för att etablera de kontakter deltagarna har behov av. Verksamheten erbjuder en unik insats som möter ungdomar och unga vuxna där de befinner sig, Vi har ett stort utbud av praktikplatser och ett stort urval av skolor att erbjuda till målgruppen. Vår personal har handledarutbildning för att övningsköra med ungdomarna.
Fysik träning/ belönande aktiviteter. Fysik aktivitet har visat sig ha en bra effekt under hela behandlingsinsatsen. All form av rörelse verkar ångest- och depressionslindrande samt dämpar drogbegäret, särskilt under behandlingens första fas. En fortsatt fysisk aktivitet efter avslutad behandling ökar också chansen till att upprätthålla drogfri vardag. Ungdomens fysiska träning planeras och anpassas utifrån dennes önskan och förutsättningar tillsammans med behandlingsteamet.
Assissa i Norr har ett helhetsperspektiv där alla delar i ungdomens liv är viktiga. Utöver terapi är sysselsättning, känsla av sammanhang, träning och fritid viktiga delar av förändringsarbetet. Behandlingsteamet hjälper ungdomen att hitta en meningsfull sysselsättning i form av utbildning eller praktikplats med möjlighet till anställning. Genom att hitta en träningsform som stimulerar ungdomen finns möjligheter att hitta ett sammanhang med gemenskap.
En viktig del i förändringsarbetet med ungdomar är samarbete, Assissa i Norr värdesätter ett gott samarbete med uppdragsgivaren. Ansvarig socialsekreterare kommer att få regelbundna uppdateringar om ungdomens utvecklingsprocess via telefon och rapporter.
Vi utgår från människans grundläggande behov i en modell som vi utvecklat för att få en överblick vilka kompensatoriska strategier som individen tagit till sig.
- För det fysiskt välmående är fokusområdena kost, sömn, fritidsaktiviteter samt träning.
- För det psykiskt välmående är fokusområdena medvetennärvaro, MRT, KBT, ACT, DBT, MI, Coping strategi, ADDIS, TRT, andningsövningar, etc.